Reflectie op de afgelopen tijd

Officieel had twee weken terug een nieuwe post op de blog moeten staan. Maar tussen 14 februari en nu is een nieuw hoofdstuk aan de geschiedenis van Europa toegevoegd. Op de dag van de Verdediger van het Vaderland begon president Poetin een ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne. De oorlog, want dat is het gewoon, zorgt ervoor dat iedereen opnieuw zijn positie ten opzichte van Rusland bepaalt. Sommige inspiratiebronnen, zoals The Calvert Journal, hebben besloten een pauze in te lassen en zich te bezinnen op hun positie om vervolgens te stoppen om de veiligheid van hun medewerkers te kunnen waarborgen. Andere bronnen, zoals Raam op Rusland, zijn relevanter dan ooit.

De afgelopen tijd is intens geweest. Door onze reizen kennen we mensen zowel in Oekraïne als in Rusland en met hen hebben we regelmatig tot intensief contact. Toen we op 24 februari op nu.nl lazen dat de “invasie leek te zijn begonnen”, appten en chatten we meteen iedereen die we in Oekraïne kennen met de vraag of ze veilig waren en of we wat voor ze konden betekenen (waar ik verder niet op in zal gaan, omdat ik het ongepast vind om dat hier uitgebreid te bespreken). En inmiddels krijgen we ook berichtjes uit Rusland met vragen om hulp.

De mensen die we in Rusland kennen zijn tegen de oorlog die op dit moment gevoerd wordt. Een Russische vriend vreest voor zijn kinderen die in de leeftijd zijn om opgeroepen te worden voor het leger. Het is voor mij persoonlijk te makkelijk om deze mensen te boycotten alleen vanwege het feit dat ze Russisch zijn of in Rusland wonen. Daarnaast wordt Russisch ook buiten Rusland gesproken en mijn fascinatie voor de cultuur, politiek, taal en geschiedenis van Centraal Azië, de Kaukasus, Oost-Europa – en ook Rusland – is nog steeds aanwezig. Stoppen met dit blog betekent dat ook dat de mogelijkheid om juist aandacht te geven aan alles wat deze regio zo mooi maakt weg is. Het zou betekenen dat ik niets meer over Oekraïense dancemuziek zou kunnen schrijven of over Raoef Mamedov – een Azerbeidjaans kunstenaar die vanwege zijn protest tegen de oorlog is opgepakt. Graag wil ik dit blog gebruiken om juist die mensen in de spotlights te zetten.