Malenkiy piket – demonstreren op z’n Russisch

Sinds de inval van Rusland in Oekraïne neemt de repressie in Rusland toe. Officieel voert Rusland een speciale operatie uit in Oekraïne en mag je de Russische actie geen invasie of oorlog noemen. Daarnaast mag er geen ‘desinformatie’ over de oorlog in Rusland gedeeld worden. Wanneer je gepakt wordt doordat je de verboden termen bezigt of desinformatie verspreidt (i.e. ander nieuws dan de officiële getolereerde media in Rusland verspreiden) kun je een celstraf van 15 jaar riskeren. Er zijn inmiddels veel voorbeelden van mensen die opgepakt zijn bij grote demonstraties, individuele acties of mensen die opgepakt worden terwijl ze met een leeg bord staan of het boek 1984 uitdelen.

Toch wordt er geprotesteerd in Rusland. En ook tegen de oorlog in Oekraïne. Hoewel de demonstraties en protesten niet meer zo massaal zijn als eerst, zijn er nog steeds uitingen van afkeur tegen de oorlog. Een van deze uitingen wil ik hier onder de aandacht brengen: Malenkiy piket. De beweging is te volgen via Instagram onder de naam Malenkiy_piket1 (wat een klein wonder is, want Instragram is in Rusland niet bereikbaar via het reguliere internet). De naam betekent kleine demonstratie en dat is ook letterlijk zo. Het idee is dat je een klein poppetje met een protestbord ergens in het openbaar achterlaat en daar een foto van maakt. Op deze manier kun je toch je afkeur laten blijken in het openbaar en omdat het kleine poppetjes zijn blijven ze langer ‘zichtbaar’ (plus, je kunt ze niet oppakken en vastzetten).

Op het moment van schrijven zitten ze op ongeveer 460 kleine demonstraties. Een aantal komt voor de rekening van mensen in het buitenland (veel in Italië for some reason), maar het merendeel zijn mini-demonstraties in Rusland en dan vooral Sint-Petersburg. Misschien is het maar beter voor de veiligheid, maar ik kon verder niet veel over deze beweging vinden, behalve dat ik kan bevestigen dat de foto’s die ik uit Sint-Petersburg en Moskou zie ook echt herken als zijnde daar genomen.

Het is een inventief alternatief wanneer je mening uiten je een gevangenisstraf van 15 jaar kan opleveren. Volg Malenkiy piket dus vooral wanneer je op Instagram zit, al is het maar omdat dat ook een vorm van malenkiy piket is.

Una miniatura manifesta per la pace a San Pietroburgo

Malenkiy piket: Foto uit Sint-Petersburg (op de achtergrond zie je de Sint-Izakkathedraal). Ik kan de rechtmatige auteur niet noemen, maar alle kudo’s aan fotograaf