Literatuur over Russisch

Voor degenen die toch meer van boeken dan van websites houden is er deze pagina.

Grammatica

Beyer, Thomas R. jr. 2008. 501 Russian Verbs. Barron’s Study Green.

De meest voorkomende werkwoorden in het Russisch, verbogen in alle vormen. Een goede hulp als je werkwoorden aan het vervoegen bent en zeker wilt weten waar de klemtoon ligt of hoe die specifieke vorm eruitziet.

Houtzagers, Peter (red.). 2003. Russische Grammatica. Coutinho.

Als je meer technische kennis van de Russische grammatica wilt opdoen, is deze grammatica fijn. Dit boek legt de onderliggende systemen in de Russische grammatica uitgebreid uit.

Podgaevskaja, Alla & Wim Honselaar. 2007. Praktische Grammatica van de Russische Taal. Pegasus.

Als je meer de praktische toepassing van de grammatica wilt bestuderen, is deze grammatica fijn. Het is minder technisch, maar nog steeds compleet.

Vocabulaire

Wade, Terence. 2009. Using Russian Vocabulary. Cambridge University Press.

Dit boek is in het Engels, maar het bevat een schat aan vocabulairelijsten en oefeningen om die woorden te leren en en de nuances onder de knie te krijgen. Verder bevat dit boek ook handige feitjes over woorden waardoor je ze beter onthoudt of de structuur beter begrijpt.

Woordenboeken

Baar, A.H. van den. 2000.  Groot Nederlands-Russisch woordenboek. Pegasus.

Het uitgebreidste woordenboek Nederlands-Russisch op dit moment. Formaat à la de Dikke Van Dale en de prijs is er ook naar. Maar het zal in al je Nederlands-Russische woordennoden voorzien.

Baar, A.H. van den. 2007. Russisch-Nederlands woordenboek. Coutinho.

Een kleiner woordenboek dan het woordenboek van Honselaar. Prijs is ook wat lager. Met dit woordenboek kun je de meeste literatuur vertalen. Het formaat is handzaam en achterin zit een fijn grammaticaoverzicht waar consequent naar verwezen wordt in het lexicongedeelte. Naar mijn bescheiden mening is dit het meest praktische Russisch-Nederlands woordenboek.

Drenjasova, T.N. et al. 2000. Woordenboek Nederlands Russisch, Russisch Nederlands. Pegasus.

Een klein en handzaam woordenboekje voor een vriendelijke prijs. Op vakantie is dit woordenboekje handig, maar als je Russische literatuur of de Russische krant wilt lezen, is het net iets te bescheiden.

Honselaar, Wim. 2002. Groot Russisch-Nederlands woordenboek. Pegasus.

De tegenhanger van het woordenboek van Van den Baar. Even uitgebreid, even groot in formaat en prijs. Met dit woordenboek kun je probleemloos alle klassieke Russische literatuur in het Russisch lezen. Pluspunt: er zit een mooi grammaticaoverzicht achterin het woordenboek.