De kaartenwinkel van Riga

Deze zomer vertrekken we weer naar de Baltische staten. Het zal onze derde keer worden en er zit een kans in dat we een pauze inlassen in Riga. De laatste keer dat we er waren kregen we een tip van de eigenaresse van ons appartement in Riga. Ze tipte ons Jana Seta, een kaartenwinkel.

Wanneer je helemaal blij wordt van de puzzelboekjes met de samenwerking van Denksport en de Bosatlas of wanneer je gewoon een fascinatie hebt voor grenzen, topografie en cartograaf, is een stop in de winkel een must.

Jana Seta was volgens hun eigen website de eerste en enigste winkel in de Baltische staten die gespecialiseerd was in de verkoop van kaarten. Wanneer je in die winkel bent wil je dat ook graag geloven. Denk aan de sfeer van een authentieke boekhandel inclusief zo’n winkelmedewerker achter de kassa met oneindige vakkennis alleen dan dus met topografische kaarten en ander vernuftig analoog navigatiespul in plaats van boeken.

Ze geven ook zelf kaarten uit en hun catalogus is indrukwekkend. Denk dan ook vooral niet aan kaarten voor een actieve vakantie op de Veluwe. Nee, dit is het echte werk waarvoor je eigenlijk je Polarsteps moet aanzetten omdat het thuisfront anders ongerust wordt. Kaarten van Boerjatië of Palau? Hebben ze. Wil je een kopie van een kaart die het Sovietleger had van je woonplaats? Kunnen ze naar alle waarschijnlijkheid voor je regelen. Maar ook voor nautische kaarten, globes of fietsgidsen kun je er terecht.

Mocht je niet binnenkort naar Riga gaan en staat het ook niet op je bucketlist (wat zonde is, want Riga is een prachtige stad)? Dan kun je ook terecht bij hun webshop. Ben je benieuwd naar de collectie van legerkaarten uit de Sovjet-Unie die Jana Seta heeft? Dan kun je hier terecht. Enjoy!