Sluha Narodu – de déjà vu van Zelensky

Het was 2019. We waren met mijn vader en zijn broer op roadtrip door Oost-Europa. We zaten in een Airbnb-appartement in Kiev. Dat appartement had niet alleen een wasmachine en droger, maar ook een televisie met Netflix en we waren wel benieuwd wat Netflix in Oekraïne aanbood. En daar was Sluha Narodu. We waren hooked.

Zelfs in Moskou, waar we op een steenworp afstand van het Kremlin zaten, bleven we naar Sluha Narodu, oftewel Servant of the people, kijken. De foto hierboven is het bewijs. Zodra we terug in de EU waren konden we de serie niet meer kijken, maar de minister van buitenlandse zaken en zijn licht-neurotische assistente hadden een onuitwisbare indruk achtergelaten.

Wat inmiddels wel wat bekender is, was toen vooral absurd: Volodymyr Zelensky speelt de hoofdrol in de comedyserie waarin hij na een tirade tegen corruptie van geschiedenisdocent ineens de president van Oekraïne wordt. Diezelfde Zelensky was toen in het echt net een paar maanden voor ons verblijf in Oekraïne de president van Oekraïne geworden.

Sinds de inval van Rusland in Oekraïne is de serie onmetelijk in populariteit gestegen. Alleen al de scène waarin Zelensky met twee geweren in het parlement in actie komt, doet het goed op het internet.

De serie is een grote satire en een aanklacht tegen de corruptie en oligarchie in Oekraïne. Het is een vermakelijk verhaal en geeft je een (ietwat overtrokken) inkijkje in het vooroorlogse Oekraïne. Ontzettend veel wordt op de hak genomen (de prijs van een stukje asfalt bijvoorbeeld) en wanneer je in Oekraïne bent geweest is het ook leuk om te kijken vanwege de herkenning. Zelf pleegde ik de serie ook te kijken om m’n Russisch bij te houden, want de serie is dus Russisch-talig.

Vanwege de toegenomen vraag naar de serie, kun je hem sinds kort ook in de EU via Netflix kijken. Mocht je geen Netflix hebben: tussen 2019 en 2022 keek ik de serie gewoon via YouTube en daar is die serie nu nog te vinden (je kunt dan gebruik maken van de Engelse ondertiteling). Alle drie de seizoenen zijn aan te raden, maar mijn favoriete seizoen is toch echt het eerste.

Wanneer je dus toe bent aan iets luchtigers over Oekraïne: pak je popcorn en geniet.