Nieuwsbronnen uit Rusland, Oekraïne en Belarus

Iets wat mensen vaak aan me vragen: kijk je dan ook Russisch nieuws? Hoe praten ze daar over ons? En de laatste tijd krijg ik deze vraag vaker dan ooit. Bij dezen mijn tips van nieuwsbronnen uit Rusland, Oekraïne en Belarus en een kleine toelichting waarom ik deze bronnen bijhoud. Voor een flink aantal van deze nieuwsmedia geldt dat ze (deels) vanuit het buitenland opereren voor de veiligheid van hun medewerkers.

Meduza; Russisch

Een tweetalige website met de mooie naam kwal. Ik houd het erop dat ze net als een kwal met hun tentakels overal in willen zitten. Het medium heeft als doel om onafhankelijke journalistiek door en voor Russen te bedrijven. Waar The Insider meer de achtergrondverhalen journalistiek onderzoek als doel heeft, is Meduza wat meer hapklaar.

Taal: Russisch en Engels

Hoe ik het nieuws lees: via Telegram (maar je kunt ook op hun website terecht)

The Insider; Russisch

Een Russische website met onderzoeksjournalistiek. Vergelijk het met De Correspondent meets Follow The Money meets Politico. Wat direct hun werk ook gevaarlijk, maar erg indrukwekkend maakt. Ze willen nog wel eens samenwerken met onderzoekscollectief Bellingcat. Ze hebben onder andere meegewerkt aan het onderzoek van Bellingcat naar de MH17. Een journaliste, Oksana Baulina, die werkte voor The Insider is in Oekraïne tijdens haar werk omgekomen in Kiev tijdens een raketaanval op 23 maart 2022.

Taal: Russisch

Hoe ik het nieuws lees: via Telegram (maar eigenlijk is hun website hun basis)

(RIA Novosti; Russisch)

Een vreemde eend in de bijt. Het is een soort van Russische nu.nl (sorry nu.nl) maar dan niet onafhankelijk. En dat is precies de reden waarom ik ook dit nieuwsmedium volg. Niet omdat ik het nieuws dat vooral gevoed wordt door de Russische overheid graag geloof, maar omdat ik denk dat we elkaar op deze wereld volledig kwijtraken wanneer we ons niet verdiepen in het referentiekader van de ander. Dus ik lees ‘graag’ wat Russen zonder toegang tot onafhankelijke media op dit moment ook lezen.

Taal: Russisch

Hoe ik het nieuws lees: via hun app (maar uiteraard hebben ze ook een website, etc.)

The Kyiv Independent; Oekraïens

Nog behoorlijk jong: sinds oktober 2021 is dit nieuwsmedium actief na een conflict met de Kyiv Post. Ze zijn vooral sinds de invasie bekend geworden, vanwege hun verslaggeving uit Oekraïne in het Engels. Het medium is bijzonder kritisch op de huidige staat van politieke journalistiek in Oekraïne en wil graag onafhankelijk blijven (wat in Oekraïne betekent dat je niet gesponsord wordt door een oligarch).

Taal: Engels

Hoe ik het nieuws lees: via Telegram (maar je kunt uiteraard ook terecht op hun website)

Nexta; Belarusisch

Nexta kun je kennen van dat vliegtuig van Ryanair. 23 mei 2021 vloog Roman Protasjevitsj met een vlucht van Ryanair. Het vliegtuig werd boven Belarus ‘staande’ gehouden en Protasjevitsj werd – samen met vijf anderen – opgepakt. Protasjevitsj was werkzaam voor Nexta.

Nexta is Belarusisch en heeft veel betekend in de verslaglegging van de demonstraties in Belarus na de presidentsverkiezingen van 2020.

Taal: Russisch

Hoe ik het nieuws lees: via Telegram (maar je kunt ze ook volgen via Youtube: Nexta Live)

Hoe kom je op Telegram?

Telegram is – ja, echt – een Russische app. Het lijkt op Whatsapp, maar heeft kanalen die je gewoon kunt opzoeken en waarvan je gewoon lid kunt worden. Dat gezegd hebbende: er zit geen filter op Telegram. Je kunt dus kanalen volgen die van alles en nog wat posten, maar daar wordt geen rekening gehouden met de heftigheid van berichten en beelden. De nieuwskanalen die ik hierboven heb genoemd gedragen zich als nieuwskanalen, dus daar kom je minder snel heftige beelden tegen. Wees dus verstandig en lief voor je mentale gezondheid voor je helemaal losgaat op Telegram.