Oekaïens Kerstdiner

Dit bericht wordt een grote bekentenis. Een aantal jaar terug waren mijn ouders op vakantie in – ik denk – Friesland. Ze gingen een dagje naar de omgeving van Enkhuizen en bezochten een boekhandel. Daar lag een hele stapel met blauwe kookboeken van Olia Hercules. Mijn ouders waren enigszins verrast dat er zo’n stapel kookboeken met Oekraïense recepten in een boekwinkel in een klein stadje in Noord-Holland lag. We hebben achteraf zelfs nog ons hoofd gebroken: zou dit misschien iemand lokaal zijn dat ze daar zo’n grote voorraad van zo’n specifiek boek hebben liggen? Desalniettemin namen ze er eentje, genaamd Mamoesjka, voor me mee.

Ik waardeer het kookboek enorm, want ik hou van koken en je mag me wakker maken voor vareniki met kersen en vanillesaus. Ik ben dol op de Oekraïense keuken en wanneer we in Oekraïne zijn, gaan we altijd een paar keer eten bij bijvoorbeeld Varenitsjnja, een restaurantketen met een Oekraïense keuken. Door dit kookboek kan ik dus het hele jaar vareniki’s en deruni’s maken en Oekraïne een beetje in huis halen (al – en hier komt bekentenis en wellicht belediging nummer 1 – maak ik deruni’s graag ook met zoete aardappel).

Ik had al het voornemen om over dit kookboek te schrijven rond de Kerst – ik bedoel, Oekraïne heeft het nieuws behoorlijk gedomineerd en met het oog op de Kerst krijg ik soms de vraag wat men in Oekraïne eet. De NRC was me alleen een weekje voor, want daar stond een artikel van culinair journalist Janneke Vreugdenhil over Kerst met Oekraïense recepten van, jawel, Olia Hercules.

Een oeps van mijn kant is hier wel op zijn plaats, want Olia Hercules verdient wel wat meer dan ‘misschien lokaal in Noord-Holland’ (bekentenis en waarschijnlijk belediging nummer 2). Deze chef-kok heeft onder andere voor Ottolenghi gewerkt. Deze zomer is er weer een kookboek van haar hand gekomen (Home Food). Sinds de invasie is ze samen met de Russische chef Alissa Timoshkina de actie #CookForUkraine gestart om zo geld in te zamelen voor Unicef. Mocht je dus nog inspiratie nodig hebben voor het Kerstdiner: neem eens een kijkje op haar website en laat je inspireren!