Goelagoe njet!

Wanneer Russen protesteren tegen de oorlog in Oekraïne zie je vaak de slogan vojne njet – geen oorlog. Mocht je toevallig het account Malen’kiy piket volgen op instagram, dan is deze frase of dezelfde woorden maar dan in omgekeerde volgorde je niet onbekend.

Diezelfde analogie volgt de anti-corruptiewebsite van Vladimir Osetsjkin. De naam gulagu.net (geen Goelag) is niet geheel ontoevallig gekozen – zij het dat deze website zijn sporen al ruimschoots verdiend had vóór de oorlog.

Pièce de resistance zijn de publicaties rondom een enorm gelekt archief die grootschalige martelingen in gevangenissen blootlegden. De betrokken klokkenluider Sergej Savel’jev heeft flink zijn best moeten doen om de informatie bij een Russische mensenrechtenorganisatie gepubliceerd te krijgen. Geen enkele aangeschreven organisatie heeft naar zeggen van Savel’jev het aangedurfd, behalve gulagu.net. Dat Osetsjkin om voor de hand liggende redenen toen al niet meer in Rusland woonde, heeft daaraan meegeholpen want zo kon dit nieuws via gulagu.net naar buiten gebracht worden. Kort daarna vluchtte ook Savel’jev naar het buitenland.

Zeer recent scheen Osetsjkin nog een rol te spelen bij de ontsnapping (noem je dat zo?) van een paar geheim agenten van de FSB en een lid van de Wagnergroep (een berucht huurlingenleger; bekijk ook zeker de aflevering van Frontlinie in Centraal-Afrika over dit onderwerp). Al met al zal Osetsjkin waarschijnlijk niet tot de beste vrienden van president Poetin wordt gerekend.

Gulagu.net is in basis een Russisch-talige website, maar heeft ook een deels Engelse interface. Posts zijn wel in het Russisch, maar met ondertiteling en Google Translate blijft de boodschap meer dan overeind.