Russisch typen op je device

Met een QWERTY-toetsenbord kom je niet zo ver als je Russisch wilt typen. Hier vind je uitleg over het switchen naar een Russisch toetsenbord.

Telefoon

Je kunt de oefeningen op je telefoon doen. Je toetsenbord omzetten naar het Russisch kan via de Instellingen > Systeem > Taal, toetsenbord > Russisch toevoegen. Je hebt dan twee toetsenborden en kunt via het wereldbolletje of de spatiebalk switchen naar het andere toetsenbord. De stappen die ik hier noem zijn niet letterlijk de stappen voor een specifiek besturingssysteem. Apple/Android/Windows, het werkt bij al deze besturingssystemen grofweg op deze manier.

Windows computer of laptop

Klik op NLD INTL/US rechtsonderin het scherm op de taakbalk. Klik vervolgens op Taalvoorkeuren. Klik daar op een Voorkeurstaal toevoegen en zoek dan naar Russisch, klik op Volgende en Installeren. Het toetsenbord is nu toegevoegd. Via de toetscombinatie START-Spatiebalk kun je makkelijk switchen tussen de verschillende toetsenborden.

Omdat de letters niet op de toetsen van het toetsenbord staan kan het lastig zijn om via de computer Russisch te typen. Voor een paar euro zijn er toetsenbordstickers beschikbaar die je op de toetsen kunt plakken en die je dan wel de Russische letters en hun posities laten zien.