Het Hermitage bezoeken vanuit je stoel

Als mensen horen dat we naar Rusland zijn geweest, horen we vaak een zucht van verlangen met daarna een van deze uitgesproken wensen: “Het Rode Plein, daar wil ik wel eens naartoe als daar een parade is.” of “Ik zou het Hermitage nog wel eens willen bezoeken.”

Die laatste is zeker een aanrader en in het echt overtreft het museum alles wat je hier gaat lezen of op internet tegenkomt, maar toch ga ik een poging wagen om het Hermitage dichterbij te brengen. Letterlijk.

Tijdens de COVID-pandemie kwam ik namelijk deze website tegen en sindsdien heb ik een nieuwe guilty pleasure. Via de website van het Hermitage kun je namelijk het museum virtueel bezoeken.

Het museum heeft een mooie collectie aan virtuele tours waardoor je door een leeg museum kunt dwalen (en dat is in het hoogseizoen ook bij dit immense museum een luxe!). Je kunt de Verloren Zoon van Rembrandt zonder groepsexcursie voor je neus in alle rust bekijken. Bij dezen ook een shout-out aan iedereen die meegewerkt heeft aan de digitalisering van de collectie van het Hermitage.

Op de site kun je de verschillende dependances, maar ook tentoonstellingen bezoeken. Zelf vind ik de tentoonstelling over de ijzertijd de moeite waard. Ik vind zelf het Hermitage altijd wat zuinig met toelichtende bordjes, dus de tekst die via het i’tje wordt gegeven is erg fijn en maakt dat je de kleine echte bordjes niet kunt lezen meer dan goed. Daarnaast biedt dit ook de kans om je gewoon te laten verrassen door dat wat je ziet en wat de kunst met je doet.

Goed, Hermitage, hoor ik je denken, waar begin je dan? Als je een dependance, tentoonstelling of collectie hebt gekozen, zie je een plattegrond van de zalen. Daar staan allemaal nummertjes. Die nummertjes komen overeen met de nummers van de echte zalen. Wanneer je naar beneden scrolt zie je ook een lijst met omschrijvingen en de zaalnummers. Klik de zaal aan die je wil bezoeken en de rest werkt als Google Streetview.

Aanraders:

  • Ik heb een enorme interesse in (de geschiedenis van) de First nations van Rusland, Centraal-Azië en de Kaukasus. Mocht je die met mij delen, ‘bezoek’ dan de westelijke vleugel op de begane grond van het Winterpaleis.
  • Het Hermitage is in Nederland vooral bekend vanwege de grote collectie Hollandse meesters. Die bevinden zich op de eerste verdieping van het Winterpaleis. Ga dan naar zalen 245-262. Rembrandt houdt zich op in zaal 254. (Rubens – oke, is Vlaams – kun je zien hangen op de derde verdieping in zaal 331)
  • Werk van de juwelier Fabergé (van de Fabergé-eieren, die overdadige Russische paaseieren) vind je in het Gebouw van de Generaalsstaf op de tweede verdieping in de zalen 301-303. In de zaal ernaast kun je een Kandinski en een Malevitsj bewonderen.
  • Op de derde verdieping van het Gebouw van de Generaalsstaf kun je het werk bewonderen van modernere kunstenaars zoals Picasso, Cézane en Matisse.
  • Je vergapen aan alles wat blinkt kan wanneer je klikt op de Gold Room en de Diamont Room.

Mocht je nog steeds keuzestress hebben, je kunt ook gewoon de virtuele tour volgen en daarna besluiten waar je nog een keer naartoe wil.

Nog wat laatste praktische tips: open de zaal in een tabblad, want het is lastig om terug te keren naar de plattegrond wanneer je in het museum rondloopt. En vergroot je scherm zodat je alleen de mooie kunst ziet. Enjoy!