Leestip: The Calvert Journal

Toegegeven: ik ben gek op lezen. Non-fictie, literatuur, artikelen. Het maakt niet uit, ik lees het. Leesvoer met ook maar de zwakste connectie met de Balkan, Oost-Europa of de voormalige Sovjetunie kan ik niet laten liggen.

Er zijn nog genoeg leestips te delen, want er wordt veel geschreven over dit enorme (cultuur-)gebied. Maar mijn allereerste leestip moet wel gaan over The Calvert Journal.

Het online magazine heeft kunst en cultuur in het Nieuwe Oosten als focus. Hierdoor krijgen niet alleen jonge, aanstormende kunstenaars een platform, maar ook cultuurgebieden die normaal niet in het vizier van de meeste kunstcritici zitten. Op de website kun je achtergrondartikelen, boek- en filmrecensies lezen, adembenemende foto’s bekijken en reistips krijgen die je in de Lonely Planet niet zult vinden.

Achter dit magazine zit een non-profitorganisatie die voor Covid-19 tentoonstellingen, lezingen en conferenties organiseerde. Vandaag de dag zou je misschien wel eens gehoord kunnen hebben van hun Calvert Film Festival. Via de webshop kun je de kunstenaars supporten door een werk van hen te kopen.

Schrijf je in voor hun wekelijkse nieuwsbrief en volg ze op Instagram. De foto’s die ze daar posten zijn een waar rustmoment in je social mediafeed.