De mini-lonely planet voor Oekraïne

Oekraïne zorgt niet meteen voor vakantievibes. Zonde, want het is een prachtig land en het is (nog) onontdekt door massatoerisme. Maar waar begin je in zo’n groot, onbekend land?

Ik hou van Krakau

Dan is Lviv een grote aanrader. Twee uur van de Poolse grens en met Whizzair dat vliegt op Lviv, is het een van de bereikbaarste steden van Oekraïne. De stad ademt Centraal-Europese grandeur. Denk Praag, denk Krakau. Maar dan zonder hordes toeristen en hop-on-hop-offbussen. De fijnste tentjes vind je op Rynokplein, maar ook aan de rand van het centrum waar je traditioneel Oekraïens kunt eten bij Trapezna. Sereen is de Armeense kerk en gezellig de Joodsestraat. Lviv leeft en heeft veel cultuur te bieden.

De stad kun je goed ontdekken met de tours van Lvivbuddy.

Ik hou van badplaatsen

Odessa. Ga naar Odessa. Deze badplaats is the way to go. Als je het strand zat bent kun je altijd de stad nog bezoeken. Achter het centrale treinstation vind je een grote markt. Verder zijn er de Potemkintrappen, barokke huizen en allees. Odessa is ook populair bij toeristen uit Oost-Europa en dat geeft deze stad een mondaine uitstraling. Odessa is geen makkelijk loopbare stad. Marshroetka’s gaan je hier helpen. Deze busjes brengen je voor weinig op de meeste plekken.

Ik hou van bergen

Je hoeft niet diep het land in te reizen. In het westen liggen namelijk de Karpaten. Dit gebergte heeft watervallen, ongerepte natuur en weinig bereik. Even compleet weg zijn van de wereld kan in deze regio. Dit gebied is wel voor de meer avontuurlijken onder ons, want de wegen zijn minder gepolijst en vergeet openbaar vervoer. Als je toch weer wat meer onder de mensen wilt zijn: Mukachevo met het kasteel Palanok of Kolomya zijn dan een aanrader.

Ik hou van geschiedenis, kerken, kloosters en monumenten

In dat geval kom je in Kiev aan je trekken. Het Holenklooster is een enorm complex met kerken en kloosters. Het complex is nog steeds in gebruik en wanneer je het op een zon- of feestdag bezoekt krijg je daar flink wat van mee. Op zoek naar bezinning zonder religie? Loop dan met de rivier de Dnjepr mee naar het noorden en sta stil bij de monumenten voor het Moederland, maar ook de monumenten voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de Grote Terreur en de hongersnood die toen in Oekraïne woedde. Meer naar het centrum van Kiev vind je het Maidanplein (met daaronder een groot winkelcentrum…). Ook Kiev is flink aan de maat. De metro helpt je in dit geval.

Aan de rand van de stad ligt de Oekraïense variant van het Arnhems openluchtmuseum: Pirogovo (website Oekraïens).