Favoriete Russische auteur (fictie)
Guzel Jachina. Deze Tataarse heeft op het moment van schrijven twee boeken gepubliceerd: Зулейха открывает глаза (Zulaika opent haar ogen) en Дети мои (Wolgakinderen). Allebei de boeken gaan over etnische minderheden in de Sovjet-Unie tijdens de jaren dertig (en wat eerder bij Wolgakinderen). Jachina heeft een achtergrond in de filmwereld en dat is te merken in haar werk. Ik ken geen andere auteur die een wereld zo beeldend kan schetsen. Hoewel ik (nog) nooit aan de Wolga heb gestaan of in Siberië ben geweest, heb ik nu al onvergetelijke reizen naar die werelden gemaakt.
Favoriete Russische auteur (non-fictie)
Vasili Grossman. En dan specifiek zijn dagboekaantekeningen. Het beste boek hierover is van Antony Beevor en Loeba Vinograda: Een schrijver in oorlog – Vasili Grossman en het Rode Leger 1941-1945. Grossman was een (Joodse) journalist die verslag deed van het Russische front in de Tweede Wereldoorlog. De manier waarop hij zijn ervaringen beschrijft geven je kippenvel. Zijn ervaringen heeft hij later ook verwerkt in een roman Жизнь и судьба (Leven en lot). Ook die is de moeite waard om te lezen.
Favoriete kinderboek
Oke, niet Russisch, maar oorspronkelijk Tsjechisch. En wellicht ook geen literatuur, maar toch: Крот в городе (De mol in de stad). Het boekje dat ik heb komt uit 1986 en vertelt over een aantal dieren in een bos die hun omgeving drastisch veranderd zien door nieuwbouwplannen. Alleen al voor de tekeningen zou je het boekje moeten lezen.