Grammatica

Grammatica

Les 6 – Ontkenning

Ontkenning

Tot nu toe is elk voorbeeld positief geweest. Maar wat als je iets niet hebt/doet/wilt/bent? Dan gebruik je ontkenningen.

Ontkennen van een werkwoord

Dit is zonder twijfel de makkelijkste vorm van ontkennen: je gebruikt een klein, simpel woordje не en zet het voor het werkwoord dat je wilt ontkennen.

Я чита́ю Ik lees.
Я не чита́ю Ik lees niet.

Als het werkwoord een accusatief vraagt, wil dit bij ontkenning nog wel eens in de genitief veranderen.

 

Ontkennen van een zelfstandig naamwoord

Het ontkennen van een zelfstandig naamwoord gaat ook met het woordje не

не ко́фе, а чай geen koffie, maar thee

 

Ontkennen van voornaamwoorden

Het ontkennen van iets, iemand en enkele gebeurt met aparte Russische woorden ничего́ of ничто́ (niets), никто́ (niemand) en никако́й (geen enkele). Let op: dit triggert een dubbele ontkenning in het Russisch, dus het werkwoord wordt ook weer ontkend met het woordje не. Een mooi voorbeeld is de titel van een Engelse film See no evil, hear no evil uit 1989 (hij rijmt zo mooi in het Russisch). In het Russisch heet de film:

Ничего́ не ви́жу, ничего́ не слы́шу

Zeer letterlijk vertaald: Ik zie niet niets, ik hoor niet niets. Zie hier de dubbele ontkenning.

 

Ontkennen van het werkwoord hebben

Voor het ontkennen van het werkwoord hebben wordt in plaats van есть het woordje нет gebruikt. Het woordje нет triggert de tweede naamval. In het voorbeeld hieronder kun je het verschil goed zien. In de eerste zin staat de tas, су́мка, nog in de eerste naamval. In de tweede zijn is есть weggevallen en vervangen door нет en staat de tas, су́мка, in de genitief (су́мки).

У него́ есть су́мка Hij heeft een tas.
У него́ нет су́мки Hij heeft geen tas.

Dankjewel!