-
Les 1: Alfabet
Het Russisch staat bekend om zijn alfabet. Daarom begin je met het leren van het alfabet.
-
Les 2: Introductie zelfstandig naamwoorden en naamvallen
Als je een andere taal leert wordt je je ook bewuster van je moedertaal. Tenminte, dat is mijn ervaring. Die ervaring deed ik op bij het leren van de zelfstandige naamwoorden en naamvallen in het Russisch. Geen paniek, het klinkt ingewikkelder dan het is.
-
Les 3: Eerste naamval (nominatief) en werkwoord 'zijn'
Na deze les en de oefeningen ben je in staat om het een en ander over jezelf vertellen. Dat heeft alles te maken met de eerste naamval en het werkwoord 'zijn'.
-
Les 4: Zesde naamval (prepositionalis) en persoonlijke voornaamwoorden
Inmiddels kun je met behulp van de koppelwerkwoorden en de eerste naamval al iets vertellen over jezelf. Maar wat als je wat uitgebreider wil zijn en bijvoorbeeld wil zeggen waar je woont? Of wat moet je doen als je wil duidelijk maken waar iets zich in een ruimte bevindt? Daarvoor is de zesde naamval handig. In combinatie met de persoonlijke voornaamwoorden kom je met dit basisrussisch toch een aardig eind.
-
Les 5: Vierde naamval (accusatief) en werkwoorden tegenwoordige tijd
Om met werkwoorden een fatsoenlijke zin te kunnen maken, is de vierde naamval belangrijk. Daarom worden deze twee onderwerpen samen behandeld. De vierde naamval geeft namelijk het lijdend voorwerp aan en veel werkwoorden hebben dit onderdeel nodig om een zin compleet te maken. Van de werkwoorden wordt voor nu de tegenwoordige tijd behandeld.
-
Les 6 - Tweede naamval (genitief), bezittelijke voornaamwoorden en ontkenningen
De tweede naamval gaat je helpen om te vertellen over alles wat je wilt hebben. De tweede naamval speelt namelijk een grote rol in bezitsuitdrukkingen in het Russisch. En wat als je juist iets niet hebt, ontkennen is niet leuk, maar wel nuttig.
-
Les 7 - Vijfde naamval (instrumentalis), werkwoorden verleden tijd
De vijfde naamval geeft je toegang tot een aantal voorzetsels. De verleden tijd is complex, maar geeft je direct toegang tot eindeloze nuances in werkwoordsuitdrukkingen.
-
Les 8 - Derde naamval (datief), werkwoorden van beweging
De laatste naamval om te bespreken is de derde naamval of ook wel de datief. Daarnaast worden de werkwoorden van beweging behandeld. Zo kun je vertellen hoe je ergens naartoe reist.
-
Les 9 - Getallen, gebiedende wijs, aanwijzende voornaamwoorden en vraagwoord 'wat'
Tellen hoort tot de basiskennis van een taal, dus dat kan niet ontbreken. Gebiedende wijs - hoe onaardig die ook klinkt - is ook nuttig en vraagwoord 'wat' gaat je helpen om in het Russisch simpele open vragen te stellen.
-
Les 10 - Bijvoeglijke naamwoorden en bijwoorden, bezittelijke voornaamwoorden, toekomende tijd
Om de basis compleet te maken moeten we nog kijken naar bijvoeglijke naamwoorden, bijwoorden, bezittelijke voornaamwoorden en de toekomende tijd. Dat klinkt als veel onderwerpen, maar er zit een grote overlap in deze onderwerpen.
-
Verdieping
Les 6 – Ontkenning
Ontkenning
Tot nu toe is elk voorbeeld positief geweest. Maar wat als je iets niet hebt/doet/wilt/bent? Dan gebruik je ontkenningen.
Ontkennen van een werkwoord
Dit is zonder twijfel de makkelijkste vorm van ontkennen: je gebruikt een klein, simpel woordje не en zet het voor het werkwoord dat je wilt ontkennen.
Я чита́ю Ik lees. Я не чита́ю Ik lees niet.
Als het werkwoord een accusatief vraagt, wil dit bij ontkenning nog wel eens in de genitief veranderen.
Ontkennen van een zelfstandig naamwoord
Het ontkennen van een zelfstandig naamwoord gaat ook met het woordje не.
не ко́фе, а чай geen koffie, maar thee
Ontkennen van voornaamwoorden
Het ontkennen van iets, iemand en enkele gebeurt met aparte Russische woorden ничего́ of ничто́ (niets), никто́ (niemand) en никако́й (geen enkele). Let op: dit triggert een dubbele ontkenning in het Russisch, dus het werkwoord wordt ook weer ontkend met het woordje не. Een mooi voorbeeld is de titel van een Engelse film See no evil, hear no evil uit 1989 (hij rijmt zo mooi in het Russisch). In het Russisch heet de film:
Ничего́ не ви́жу, ничего́ не слы́шу
Zeer letterlijk vertaald: Ik zie niet niets, ik hoor niet niets. Zie hier de dubbele ontkenning.
Ontkennen van het werkwoord hebben
Voor het ontkennen van het werkwoord hebben wordt in plaats van есть het woordje нет gebruikt. Het woordje нет triggert de tweede naamval. In het voorbeeld hieronder kun je het verschil goed zien. In de eerste zin staat de tas, су́мка, nog in de eerste naamval. In de tweede zijn is есть weggevallen en vervangen door нет en staat de tas, су́мка, in de genitief (су́мки).
У него́ есть су́мка Hij heeft een tas. У него́ нет су́мки Hij heeft geen tas.