Grammatica

Grammatica

Les 6 – Introductie bezittelijke voornaamwoorden

Qua onderwerp is het logisch om hier de bezittelijke voornaamwoorden te bespreken. Qua vorm en uitgang is het handiger om dit tegelijk met de bijvoegelijke naamworden te behandelen. Daarom wordt op deze plek het systeem van de bezittelijke voornaamwoorden besproken, maar blijven de vormen en uitgangen bewaard tot Les 10, waar ze samen met de bijvoegelijke naamworden worden behandeld.

Bezittelijke voornaamwoorden

Bezittelijke voornaamwoorden zijn de voornaamwoorden die uitdrukken van welke persoon een bepaald bezit is. Iets minder technisch gezegd: de woorden zoals mijn, jouw, haar, hun, etc. Het Russisch kent deze woorden ook en ze zijn ook al eens voorbij gekomen in de oefeningen.

De bezittelijke voornaamwoorden in het Russisch werken net zoals in het Duits en Frans. Dus het zelfstandig naamwoord waar het bezittelijk voornaamwoord bij hoort bepaalt de vorm van het bezittelijk voornaamwoord. Bekijk de voorbeelden hieronder.

Твой шкаф
jouw (NOM) kast (NOM)
jouw kast

 

Тво- и́ су́мк- и
jouw MV.NOM tas- MV.NOM
jouw tassen

 

Тво- его́ я́блок- а
jouw SG.GEN appel GEN
van jouw appel

Zoals de voorbeelden hierboven laten zien, zie je drie keer hetzelfde bezittelijke voornaamwoord: твой. De vorm is alleen drie keer anders. In het eerste voorbeeld is het zelfstandig naamwoord dat volgt nominatief mannelijk. Het bezittelijke voornaamwoord volgt daarin en heeft ook de mannelijke nominatieve uitgang. Hetzelfde gebeurt in de andere voorbeelden: de tassen in vrouwelijk meervoud en de appel in genitief zorgen ervoor dat твой wordt verbogen en in vorm en uitgang het zelfstandig naamwoord volgt.

De rijtjes met de vormen en uitgangen volgen in Les 10. Als je echt ongeduldig bent, kun je ze nu al vinden in de Handige overzichten.

Voor bezittelijke voornaamwoorden van de derde persoon geldt dit echter allemaal niet. его́ (zijn), её (haar) en их (hun) veranderen niet door naamvallen of het geslacht van het zelfstandig naamwoord waar het bij hoort. Hieronder staan twee voorbeelden die hierboven ook staan, alleen is jouw vervangen door zijn.

его́ я́блок- а
zijn appel GEN
van zijn appel

 

его́ су́мк- и
zijn tas- MV.NOM
zijn tassen

Hetzelfde principe geldt dus ook voor её en их.

Dankjewel!