-
Les 1: Alfabet
Het Russisch staat bekend om zijn alfabet. Daarom begin je met het leren van het alfabet.
-
Les 2: Introductie zelfstandig naamwoorden en naamvallen
Als je een andere taal leert wordt je je ook bewuster van je moedertaal. Tenminte, dat is mijn ervaring. Die ervaring deed ik op bij het leren van de zelfstandige naamwoorden en naamvallen in het Russisch. Geen paniek, het klinkt ingewikkelder dan het is.
-
Les 3: Eerste naamval (nominatief) en werkwoord 'zijn'
Na deze les en de oefeningen ben je in staat om het een en ander over jezelf vertellen. Dat heeft alles te maken met de eerste naamval en het werkwoord 'zijn'.
-
Les 4: Zesde naamval (prepositionalis) en persoonlijke voornaamwoorden
Inmiddels kun je met behulp van de koppelwerkwoorden en de eerste naamval al iets vertellen over jezelf. Maar wat als je wat uitgebreider wil zijn en bijvoorbeeld wil zeggen waar je woont? Of wat moet je doen als je wil duidelijk maken waar iets zich in een ruimte bevindt? Daarvoor is de zesde naamval handig. In combinatie met de persoonlijke voornaamwoorden kom je met dit basisrussisch toch een aardig eind.
-
Les 5: Vierde naamval (accusatief) en werkwoorden tegenwoordige tijd
Om met werkwoorden een fatsoenlijke zin te kunnen maken, is de vierde naamval belangrijk. Daarom worden deze twee onderwerpen samen behandeld. De vierde naamval geeft namelijk het lijdend voorwerp aan en veel werkwoorden hebben dit onderdeel nodig om een zin compleet te maken. Van de werkwoorden wordt voor nu de tegenwoordige tijd behandeld.
-
Les 6 - Tweede naamval (genitief), bezittelijke voornaamwoorden en ontkenningen
De tweede naamval gaat je helpen om te vertellen over alles wat je wilt hebben. De tweede naamval speelt namelijk een grote rol in bezitsuitdrukkingen in het Russisch. En wat als je juist iets niet hebt, ontkennen is niet leuk, maar wel nuttig.
-
Les 7 - Vijfde naamval (instrumentalis), werkwoorden verleden tijd
De vijfde naamval geeft je toegang tot een aantal voorzetsels. De verleden tijd is complex, maar geeft je direct toegang tot eindeloze nuances in werkwoordsuitdrukkingen.
-
Les 8 - Derde naamval (datief), werkwoorden van beweging
De laatste naamval om te bespreken is de derde naamval of ook wel de datief. Daarnaast worden de werkwoorden van beweging behandeld. Zo kun je vertellen hoe je ergens naartoe reist.
-
Les 9 - Getallen, gebiedende wijs, aanwijzende voornaamwoorden en vraagwoord 'wat'
Tellen hoort tot de basiskennis van een taal, dus dat kan niet ontbreken. Gebiedende wijs - hoe onaardig die ook klinkt - is ook nuttig en vraagwoord 'wat' gaat je helpen om in het Russisch simpele open vragen te stellen.
-
Les 10 - Bijvoeglijke naamwoorden en bijwoorden, bezittelijke voornaamwoorden, toekomende tijd
Om de basis compleet te maken moeten we nog kijken naar bijvoeglijke naamwoorden, bijwoorden, bezittelijke voornaamwoorden en de toekomende tijd. Dat klinkt als veel onderwerpen, maar er zit een grote overlap in deze onderwerpen.
-
Verdieping
Les 6 – Introductie bezittelijke voornaamwoorden
Qua onderwerp is het logisch om hier de bezittelijke voornaamwoorden te bespreken. Qua vorm en uitgang is het handiger om dit tegelijk met de bijvoegelijke naamworden te behandelen. Daarom wordt op deze plek het systeem van de bezittelijke voornaamwoorden besproken, maar blijven de vormen en uitgangen bewaard tot Les 10, waar ze samen met de bijvoegelijke naamworden worden behandeld.
Bezittelijke voornaamwoorden
Bezittelijke voornaamwoorden zijn de voornaamwoorden die uitdrukken van welke persoon een bepaald bezit is. Iets minder technisch gezegd: de woorden zoals mijn, jouw, haar, hun, etc. Het Russisch kent deze woorden ook en ze zijn ook al eens voorbij gekomen in de oefeningen.
De bezittelijke voornaamwoorden in het Russisch werken net zoals in het Duits en Frans. Dus het zelfstandig naamwoord waar het bezittelijk voornaamwoord bij hoort bepaalt de vorm van het bezittelijk voornaamwoord. Bekijk de voorbeelden hieronder.
Твой шкаф jouw (NOM) kast (NOM) jouw kast
Тво- и́ су́мк- и jouw MV.NOM tas- MV.NOM jouw tassen
Тво- его́ я́блок- а jouw SG.GEN appel GEN van jouw appel
Zoals de voorbeelden hierboven laten zien, zie je drie keer hetzelfde bezittelijke voornaamwoord: твой. De vorm is alleen drie keer anders. In het eerste voorbeeld is het zelfstandig naamwoord dat volgt nominatief mannelijk. Het bezittelijke voornaamwoord volgt daarin en heeft ook de mannelijke nominatieve uitgang. Hetzelfde gebeurt in de andere voorbeelden: de tassen in vrouwelijk meervoud en de appel in genitief zorgen ervoor dat твой wordt verbogen en in vorm en uitgang het zelfstandig naamwoord volgt.
De rijtjes met de vormen en uitgangen volgen in Les 10. Als je echt ongeduldig bent, kun je ze nu al vinden in de Handige overzichten.
Voor bezittelijke voornaamwoorden van de derde persoon geldt dit echter allemaal niet. его́ (zijn), её (haar) en их (hun) veranderen niet door naamvallen of het geslacht van het zelfstandig naamwoord waar het bij hoort. Hieronder staan twee voorbeelden die hierboven ook staan, alleen is jouw vervangen door zijn.
его́ я́блок- а zijn appel GEN van zijn appel
его́ су́мк- и zijn tas- MV.NOM zijn tassen
Hetzelfde principe geldt dus ook voor её en их.